Ce trebuie să ştim
despre uleiurile vegetale
 
Importanţa acizilor
graşi nesaturaţi pentru
organismul uman
 
Acizii graşi se află în compoziţia majorităţii lipidelor existente şi sunt substanţe organice indispensabile organismului uman. În funcţie de compoziţia chimică, şi anume a numărului legăturilor duble care se formează între 2 atomi de Carbon, Carbonul fiind una dintre cele trei substanţe din care se formează acizii graşi, pe lângă hidrogen şi oxigen, aceştia se pot împărţii în doua mari grupe: saturaţi şi nesaturaţi.
 
Acizii graşi saturaţi nu prezintă nici o dublă legătură între atomii de carbon şi se regăsesc în cantităţi mari în grăsimile de origine animală, cum ar fi untul, untura, carnea grasă, slănina, etc. Din această grupă fac parte acidul stearic, arahic, palmitic, etc.
 
Acizii graşi nesaturaţi se caracterizează prin existenţa uneia sau mai multor duble legături între atomii de carbon. Cei cu o singură dublă legătură se numesc acizi graşi mono-nesaturaţi, iar cei cu doua sau mai multe duble legături se numesc acizi graşi poli-nesaturaţi. Cel mai cunoscut acid din grupa celor mono-nesaturaţi este acidul oleic, principal furnizor de Omega 9 dar şi singurul care poate asigura elementele necesare din hrana. Acesta se regăseşte în cantităţi mari în uleiurile vegetale extrase din seminţe oleaginoase. De exemplu, uleiul de dovleac conţine cca. 32% acizi mono-nesaturaţi din totalul acizilor graşi, uleiul din seminţe de in cca. 22%, uleiul de susan 19% şi uleiul din sâmburi de nucă 16%.